Monday, June 27, 2011

Kas viimases vaatuses teeb püss pauku?

Enne seda, kui asun eelmise volikogu ülejäänud täht-hetki kajastama tahan tänada vallavalitsust väga ilusa külavanemate ürituse eest Pilkusel. Suur tänu Annikale, Andresele ning Merikesele.

Aastaaruandes põnev info

Aga nüüd tagasi 16. juuni volikogu juurde. Päevakorras oli valla majandusaasta 2010 aruanne – aasta üks tähtsamaid dokumente, mis juba mitu nädalat kodulehel rippus, et volinikud sellega tutvuda saaksid. Raamatupidamisandmeid ei oska ma kuigi hästi analüüsida, kuid tegevusaruanne oli küll väga informatiivne ja põnev. Muu hulgas saab sealt välja lugeda, millised valla allaasutused on kõige kõrgemate ja millised kõige madalamate keskmiste palkadega. 2010 aasta edetabeli tipus on Otepää Vallavolikogu. Jah, te lugesite õigesti – just volikogu. Pole siiski põhjust mind kui volinikku kadestada, sest selle palga teenis valdavalt välja üks mees nimega Jaanus Raidal, kelle töötasu oli mäletatavasti ligi 20 000 krooni, mille eest tal tuli iga kuu üks volikogu koosolek korraldada ning see ära juhatada. Kõige madalamate palkadega on valla raamatukogud. Ilmselt kompenseerib hädise palga võimalus hommikust õhtuni raamatuid lugedes targaks saada.

9 miljonit siia või sinna

Aruande põnevaimaks kohaks oli tulbad, mis kajastasid eelarve muutusi 5 aasta jooksul. Nendest tulpadest selgus, et valla sissetulekud oli 2010 aastal vähenenud, kuid kulud oluliselt suurenenud, sealhulgas töötasude osa oli tõusnud koguni 5 miljonit krooni võrra. Arvestades, et tegemist oli aastaga, mil lasteaednikud ja õpetajad ühe kuu palgast ilma jäeti, tundus selline kasv müstiline. Aimasin, et tegemist peab olema veaga, kuid magus küsimuse koht terendas  siiski.  Eks ma siis volikogu koosolekult pärsingi aru selle kohta, mis on põhjustanud nii suure palgakulude tõusu ja seda veel masu aastal. Ühtlasi meenutasin kiirkõnes volinikele, et osa sellest kasvust võib kanda Raidali hiigelpalga arvele, mille poolt hääletasid toona ka praegused koalitsiooni liikmed Meema, Sepma ja Siilbek.

Reformarite rivi lõi kihama. Nende väitel ei olevat volikogu koht poliitika tegemiseks. Ohhoo! See oli mulle küll uudis. Mina teadsin siiani, et volikogu on poliitiline võimuorgan ja üks väheseid kohti üldse, kus poliitiline debatt on igati põhjendatud. Veel kostis hääli, et viga ei saa olla, sest audiitor on aruande üle kontrollinud ja heaks kiitnud. Vallavanem Visnapuu viitas ärritunult ja näost õhetades täiesti korrektsete numbritega PowerPoint esitlusele, mille ta just oli ette kandnud. Ma küll ei tea, kas mõnes teises volikogus samuti valla tähtsaim aruanne slaidide põhjal kinnitatakse. Nigol võttis suure segaduse klaarimiseks vaheaja. Eks me siis koos vaatasime Visnapuu allkirjadega dokumenti, mis saalis ringi liikus ning mille üle kohe-kohe pidi hääletatama. Võta või jäta, kuid 9 miljoni suurusjärgus vead olid ikkagi alles, seda nii graafikutes kui ka tekstis. Lõpuks lubati pühalikult, et vead parandatakse ära. Minu peale olid poisid aga endiselt solvunud.

Volinikud vaimustusid terviseprofiilist

Pingelise päevakorra sees oli ka vähem tõsiseid punkte nagu valla terviseprofiil – rahva tervisenäitajaid kajastav dokument, mis annab võimaluse saada raha projektidele. Nüüd avasid volinikud täies mahus oma huumorisoone. Ei mingit koju kiirustamist ega arutelu blokeerimist. Raidali küsimus ettekandajale: „Me teame, et kõik mis liigub see ka kulub nagu näiteks liigesed. Mõned aktiivsed rahvasportlased on ka saanud infarkte ja insulte. Kas võiks ehk teha projekti, milles hoiatada inimesi liikumise negatiivsete mõjude eest.“ Margo Krüünvaldi küsimus: „Siin dokumendis on ära toodud spordi harrastajad, aga miks pole rahvatantsijaid, ka nende tegevus on tervislik.“ Ja Nigoli repliik „... ning laulukoorid võiks ka olla, sest laul teeb rinna rõõmsaks.“ Ja nii edasi ja nii edasi. Tore, et volikogus on teemasid, mis tõeliselt hinge lähevad.

Torpeedod rünnaku all

Kõige eelviimasena tuli arutamisele minu lemmikpunkt - Sihtasutuses Innovatiivse Hoone ja Elukeskkonna Kompetentsikeskus osalemise lõpetamine. Ehk keegi mäletab veel pooleteise aasta tagust Vidrike elanike võitlust Monika Salu utoopiaprojektiga, millega taheti keset looduskaunist küla teha teaduskeskust ning ohtlikust kurvist läbi soo rajada sissepääsuteed. Meenutamiseks võid vaadata maalehe artiklit http://www.maaleht.ee/news/uudised/eestiuudised/monika-salu-kinnisvaraarendus-otepaal-vihastab-naabreid.d?id=28484417. Ehkki Otepää Vallavalitsus tookord külaelanikele selja keeras ning Salule abikäe ulatas,  kandis meie võitlus ning Nelly Oinuse rohkearvulised kirjad vilja. Projekt raha ei saanud ning nüüd soovib vallavalitsus välja astuda sihtasutusest, mis vallasekretäri sõnul visklevat äriinimeste ja teadlaste vahelistes vastuoludes. Siiski on volikogus kaks meest, kes äpardunud projekti taga leinavad. Raidal küsis vallasekretärist otse: „Mida kavatseb vald teha kahe omakasupüüdliku Vidrike daamiga (mõeldud on mind ja Nellyt), kes häbiväärselt seda progressiivset projekti torpedeerisid?“ Neeme Sild pidi kurvastusega tõdema, et vallal puuduvad hoovad kodanike käitumise mõjutamiseks. Valdur Siilbek oli pahane teisel põhjusel. Nimelt olevat küla projekti luhtumisega ilma jäänud mustkattega teest. Ma usun, et see on Valdurile suur löök, sest külaelanike sõnul oli tema peamine valimislubadus panna Vidriket läbiva riigitee lõigu mustkatte alla. Pole midagi, Valdur, nüüd tuleb see oma rahadega ära teha.

Kogupauk volikogu kevadhooajale

Koosoleku lõpetas Peeter Holts´i stiilne mõtteavaldus selle kohta, kas ikka tasub elanikke kaasata Otepää uue lasteaia ning seda ümbritseva ala detailplaneeringu ideekonkursile. Holtsi arvamus kõlas: „Turumuttide käest ei tasu arvamust küsida.“ Nii hea lause väärib autoriõigusega kaitsmist, kuid Holts on suuremeelne mees ning lubas mul isiklikult neid sõnu blogis kasutada. Samas andis Raidal, kes on tuntud kui lihtrahavaga hea suhtleja, lubaduse luua volikogu sees turumuttide fraktsiooni. Saame näha, kes saavad sügisel au sinna kuuluda.

 

Kui vallas lähikuudel midagi põrutavat ei juhtu, siis jääb mu blogi nüüd suvepuhkusele. Kohtumiseni augusti lõpus! Ilusat poliitikavaba suve kõigile!  

No comments:

Post a Comment