Tuesday, June 21, 2011

Põnev etendus päris mitmes vaatuses

Võitja on selgunud

Toetudes teie soovitustele ning oma sümpaatiatele valisin lõpuks ära õnneliku võitja ehk siis volikogu komisjoni, kes mind endale saab. Selleks osutus  .................?.............?.............?.......... (põnevus kasvab) ..............?...............  HARIDUSE JA NOORSOOTÖÖ KOMISJON, PALJU ÕNNE!!!

Nojah, mina võin küll soovida Otepää haridusmaastikku panustada, kuid paraku tõi Aivar Nigol mind maa peale. Kuna komisjoni koosseisu esitab volikogule kinnitamiseks esimees, siis peab ka tema mind tahtma. Aivar vana kalana andis head nõu – leppigu ma otse komisjoni esimehega kokku.

Nii ma tegingi. Astusin julgelt enne volikogu algust Aivo Meema juurde ja küsisin: „Aivo, ega sul midagi selle vastu ei ole, kui ma sinu komisjoni tulen?“ Nagu ma arvasingi, oli Aivol hea meel, sest ta vastas rõõmust väriseva häälega: „Loomulikult mitte. Väga armas.“ No vähemalt üks mees mind selles volikogus hindab. Ka kogu pika koosoleku aja jooksul hüüdis Aivo korduvalt: „Ivika, sinu sõnavõtt!“ ja „Ivika, kas sa ei küsigi midagi?“. Õige komisjon sai valitud.  

 

Vallavara müügibuum

Vald on asunud taas oma vara müüma. Lugesin volikogu materjalidest huviga Pindi kinnisvara eksperthinnanguid varade väärtuste kohta koos toredate fotodega Kannistiku vanast korrusmajas, Pilkuse lagunenud vallamajast ning ... siis jõudsin vana koolimajani Sihval. Tean, et Sihva lasteaia vastas on kaks vana maja. See, mida nad müüvad, ei saa ju ometi hoone, mida Pühajärve Haridusselts just praegu plaanib eurorahade eest remontima hakata. Küsisin teistelt üle ning selgus, et just seda maja vald müübki.

 

Võim varjab ja valetab

23 mail, kui volikogu ja vallavalitsus rahvaga kultuurimajas kohtusid, küsis Teet Reedi Nigolilt: „Kui kogukond otsustab vana koolimaja ära remontida ja kasutusse võtta, siis kas meil on loota valla toetusele, näiteks omaosaluse näol." Nigol kiitis altpoolt tulevat initsiatiivi ja vastas, et kui plaan on mõistlik, siis kindlasti. Paraku toimus samal ajal vallavalitsuses ettevalmistustöö selle sama hoone müügiks. Otepää vallale iseloomulikult ei kõssatud rahva juuresolekul sellest sõnagi. Mis aga veelgi hullem, volikogu jaoks eelnõud koostades ei informeerinud vald müügikavatusest ei Pühajärve Haridusseltsi, kellel on sama hoone peale vallaga kehtiv avaliku kasutuse leping ega ka puidutöökoda, kes juba aastaid vallalt pinda rendib. Eelnõu seletuskirjas on sees suisa lausvale, mis kõlab nii: „... üürnikku on teavitatud kinnisasja võõrandamise kavatsusest.“ Tõde on see, et puidutöökoja omanikud said asjast teada päev enne volikogu istungit Margit Predelt, kes omakorda sai Pühajärve Haridusseltsi juhatuse liikmena info veel päev varem minult.

Loomulikult küsisin volikogus, et kuidas on võimalik, et vald pole asja arutanud Haridusseltsiga, kes samal ajal europrojektiks valmistub. Andres Arike tegi suured silmad, justkui ei teaks ta asjast midagi. Tundub, et koalitsiooni sees on tüli ning  Nigol ja Arike omavahel enam ei suhtle, sest hetk hiljem teatas Aivar suisa kuupäevalise täpsusega Euroopa Liidu projekti lõppemise tähtaja.

 

Koalitsioon on Otepää omanik ja teab ise, mis teeb

Pühajärve Haridusseltsi seisukohti oli volikokku tulnud teadvustama Solveig Raave, kes sõnavõtusoovi enne koosoleku algust registreeris. Selle asemel, et lubada tal olukorda selgust luua, andis Nigol hoopis sõna volikogu liikmetele, kes üksteise võidu pildusid oletusi ning kuulujutte stiilis „Seal vist oli jah mingi projekt, aga see vist ei saanud raha“ ning „Seal ei ole ju kümme aastat midagi toimunud“. Parima küsimuse auhind läheb minu poolt Aivar Pärlile, kes esitas Arikesele geniaalse küsimuse: „Kuule Andres. Vasta ausalt. Kas sa isiklikult usud, et Pühajärve Haridusselts seal midagi tegema hakkab?“ Bravo Aivar! Just sellest, mida Arike usub või ei usu sõltubki maja saatus.

No nüüd oleks olnud küll viimane aeg sõnavõttu soovinud Solveig Raave pulti lasta. Ta oleks ju saanud kõigile neile kõhklustele, kahtlusele ja oletustele vastata. Paraku otsustas Nigol, et volikogu ei vaja rohkem infot ning et sõnavõttude õigus on ainult volikogu liikmetel. Koalitsiooni suhtumise võttis kokku Meema, kes teatas, et sellel teemal jahumine on mõttetu, sest: „...omanik teab ise, mida ta oma varaga teeb“ ja võib selle igal ajal maha müüa küll, kui tahab. Seega, kui teie veel ei teadnud, kes on reformarite meelest Otepää valla omanik, siis nüüd on see selge - OTEPÄÄ KUULUB KOALITSIOONILE.

Siiani olen mina arvanud, et omanikuks on rahvas ehk vallakodanikud. Aga meie vallas nii ei ole. Ilmselt sellepärast siinne elu ussitabki, et Otepää omanikud iga aasta tagant vahetuvad. Meil jääb üle vaid oodata, mida tahavad oma varaga teha järgmine ja ülejärgmine ja üle-ülejärgmine ja ... omanik.


No mis mul siis selles olukorras üle jäi. Võtsin Solveigi asemel ise sõna ning ütlesin neile, mida ma kõigest sellest arvan.

Järg paari päeva pärast ....

No comments:

Post a Comment