Sunday, December 25, 2011

Püha üritus läheb edasi

Nüüd on viimaks eelmises sissekandes mainitud pühapäev käes.
Viimane kuu on olnud hullumeelne nii töö kui ka Otepää vallas toimuva mõttes.  Lihtsalt pole jõudnud kirjutada. Pealegi on mulle tundunud, et kogu inforuum on Pühajärve juhtumit täis ...
23. novembril võttis Otepää Vallavolikogu vastu otsuse sulgeda Pühajärve Põhikool. Täpselt kuu aega hiljem andsid 10 lapsevanemat oma esindaja kaudu sisse kohtuhagi Otepää valla vastu. Pühajärve kooli lapsevanemaid kaitseb Eesti tunnustatuim ja usaldusväärseim jurist, endine õiguskantsler, missioonitundega mees  Allar Jõks.  Kogukond ehk 92 peret on kokku pannud raha, et kohtukulud katta. Võidušansid on väga head.
Tagasi kuuma kolmapäeva
Lähen veelkord tagasi 23. novembri  emotsionaalsesse pealelõunasse, mil vahetult peale meeleavaldust toimus too groteskne koosolek. Vallavanem Andres Visnapuu pobises kõnepuldis eelnõu otsuse teksti ette lugeda ning nägi välja nagu nurka saadetud koolipoiss. Kuigi ettekande sisu pidanuks olema kooli sulgemise vajaduse põhjalik argumentatsioon, tuli Visnapuu välja ikka nende samade kulunud ja õõnsate fraasidega – „üleriigilised suundumused“ ja „üldhariduse kvaliteet“. Päris mitmel korral kõlas  tema suust väide, et vallas on kaks NÕRKA KOOLI. Viibinuks gümnaasiumi õpetajad koosolekul, oleks nad südamepõhjani solvunud. Mina isiklikult ei pea kumbagi kooli nõrgaks. Olgugi et Otepää Gümnaasiumi pole just kõige andekama direktoriga õnnistatud, on õpetajad-õpilased  tublid nii Otepääl kui ka Pühajärvel.
Eriti koomiliseks osutus küsimustevoor. Opositsioon nõudis vastuseid Pühajärve Põhikooli hoolekogu, õpilasesinduse ning vallakodanike küsimustele. Vallavanem aga keeldus neile kohapeal vastamast. Hädisel ilmel teatas ta: "Vastused on OLEMUSLIKULT olemas, kuid nad ei ole veel valmis. Kõik küsijad saavad vastused õigel ajal ehk 30 päeva jooksul."  Kes soovivad neid „geniaalseid“ vastuseid lugeda, siis siin on Otepää Teataja link: http://www.otepaa.ee/ot/329%20OT%20nr.pdf
Uskujad ja vastutajad
Minu pärimisele, milline saab olema kooli sulgemisest tulenev kokkuhoid ja  tegevuskava, vastas vallavanem: "Enne teeme otsuse ära ja siis saab tegevuskava planeerida. Ma USUN, et kokkuhoid saab olema." Uskumatult usklik mees on see meie Andres.   
Väga piinlik vaikus tekkis Aivar Pärli küsimuse peale: „Kes selle eest vastutab, kui selgub et kooli sulgemise tagajärjed on halvad.“ Peale pikka pausi mõtles Visnapuu välja: "Vastutab volikogu." Ja nii saigi selgeks tõsiasi, et tänases poliitilises kultuuris EI VASTUTA KEEGI ühegi lolluse eest, sest volikogu liikmeid ei saa tagasi astuma sundida.
Kogu seda rumalust vaatas koalitsioon pealt tuima näoga, et siis ainsagi küsimuse või arvamusavalduseta, silmad maas, kätt tõsta. Oli ju otsus ammu-ammu tehtud. Volikogu, mis nende meelest ongi ainult ettekirjutatud käeharjutuse koht,  pidi lihtsalt asja ära vormistama. Paar volinikku piilusid enne käe tõstmist hoolega kaaslasi, et olla kindlad, kas isakesed vahepeal pole ümber mõelnud. Polnud nad ühtigi. Kõik toimis plaanipäraselt - 12 Pühajärve kooli sulgemise poolt ja 6 vastu. Viimaste hulgas oli ka Jaanus Raidal, kes alles paar aastat tagasi käis Pühajärve kooli hoonet potentsiaalsetele ostjatele näitamas.  Tundub, et Raidali vilunud poliitiku nina haistab, kus on võitjate pool. Valimisteni on jäänud ju vähem kui kaks aastat.
Uskumatult tugev kogukond  
„Uskumatu, kui tugev võib olla üks kogukond!“, alustas Ragnar Kond õhtuses Aktuaalses Kaameras oma videolõiku. Ta pidas silmas Pühajärve kooli kaitseks koondunud sadu  inimesi. Volikogus viibinud lapsevanemad ja  õpetajad ei olnud otsusest sugugi nii šokeeritud, kui võinuks arvata. Luureandmed ütlesid juba ammu, et nii see läheb ning otsus kohtusse minna oli juba tehtud. Ka viimse reliikvia lõpurepliik „Meie püha üritus läheb edasi“ oli valmis seatud ning kuvati volikogu saali seinale.

On kummaline, kuidas tandem Nigol-Meema-Arike räägivad  siiani „kolmest hullust“, kes Pühajärve kooli kaitsmise protsessi juhivad. Nad pole aru saanud, kui suur on vastuseis tänase vallavõimu tegutsemise stiilile. Kogukonna seisukohast pole aga midagi paremat, kui kodanike jõudu alahindavad õhkutäis juhid.  
Vallamajas uus sõimusõna
Vallavalituse kohvitoas pidi käibel olema uus pilkenimi. Seekord mitte „tropp“, ega „tibla“, ega „pidur“, vaid hoopis ... „külavanem“.  Ma polegi veel aru saanud, mida see sõna nende jaoks tähendab, kuid pakun, et see on midagi sellist - külavanem on tagurlik inimene, kes elab metsas ja ei näe kuivõrd suurt potentsiaali kätkeb endas Otepää linna arendamine metropoliks.  Igatahes kõigi valitud külavanemate kirjalik pöördumine kooli kaitseks ei avaldanud koalitsioonile mingit muljet.
Neile minu blogi lugejatele, kes Otepää kandis ei ela, võin selgitada, et siin on ikka veel käibel väljend „maakas“ ehk siis inimesed, kes elavad väljaspool Otepää linna territooriumi. Ka vallavanem Visnapuu manitses lapsevanematega kohtumisel väikese maakooli ohtude eest – siis pidavat lapsed hiljem suuremate linnade koolides käituma nagu „maakad“. No eks see külavanem ongi midagi maakate pealiku taolist ja tänases volikogus on neid kolm – mina (11 aastat tagasi pealinnast siia kolinud juhtimiskonsultant) , Miia Pallase (Pühajärve Põhikool-Lasteaia direktor) ja Peeter Kangur (doktorikraadiga Pühajärve kooli füüsikaõpetaja).  Tuletan meelde, et külavanemad valiti möödunud kevadel ning ükski koalitsioonipoliitik seda austavat tiitlit ei pälvinud. Arvestades nende suhtumist inimestesse pole see eriti üllatav. Ka möödunud nädala volikogu koosolekul ei suutnud Enn Sepma hoiduda iroonilisest küsimusest: „Mida siis külavanemad arvavad?“  Mitte et see teda tegelikult huvitanud oleks. 
Tunnustus koalitsioonile
Viimase volikogu koosoleku üks olulisemaid päevakorrapunkte oli eelarve esimene lugemine, mida volikogu esimees tahtis ilma aruteluta läbi viia. Lõpuks nõustus ta minu palvel siiski 15 minutit sellele „marginaalsele“ teemale pühendama.  Pikemalt saab 2012 aasta eelarve imelistest ridadest lugeda jaanuari lõpus, kui toimub teine, loodetavasti põhjalikum lugemine. Siis saab ka näha, mitu ettepanekut eelarve täienduste osas arvesse võetakse.  Aga lootused on suured, sest volikogu istungile  järgnenud jõulupeol - sel aastal otsustati maksumaksja raha eest koguni 3 pidu korraldada - sain ma Aivar Nigoli poolt suure tunnustuse osaliseks. Volikogu esimees isiklikult soovitas kõigil volinikel järgmisel aastal Ivika Nõgeli ettepanekuid tõsisemalt kuulata ja rohkem arvesse võtta. Sain teada, et Aivar on minu poliitikuandest vaimustunud ning julgeb mind oma väga heaks sõbrannaks nimetada.
Ma ei oska arvata, kas Aivari ülevoolavad kiidusõnad olid siirad või pigem joogiselt lausutud iroonia. On temaga kuidas on, kuid minu tunnustus valla juhtkonnale on küll siiras – olete mulle oma tegudega pakkunud põneva aasta, palju-palju uusi häid sõpru Pühajärve kooli lapsevanemate ja õpetajate seast ning tõelise kogukonnatunde. Selle eest kinnitan igaühele teist rinda mõttelise kodanikuühiskonna edendamise aumärgi.
PS. Kõik need, kes tahavad oma silmaga eelarve kavandit lugeda ja seda kommenteerida võivad mulle kirjutada (partnerlus@partnerlus.ee). Siis saan dokumendi edasi saata.

No comments:

Post a Comment